hoe u een back-up en migreren van uw linux configuratiebestanden

Linux-toepassingen slaan hun instellingen in verborgen mappen in thuismap elke gebruiker account. Dit maakt applicatie-instellingen veel gemakkelijker om een ​​back-up en herstel dan ze zijn op Windows, waar de instellingen in het hele register en systeem mappen zijn verspreid.

Of wilt u gewoon een back-up van uw instellingen, of als u verhuist naar een nieuwe Linux distributie of een andere pc, kunt u eenvoudig een kopie van uw applicatie-instellingen te maken en neem ze mee.

Ten eerste, de locatie van uw gebruikersaccount configuratiebestanden. Open je Linux-distributie’s file manager om uw persoonlijke map en activeer de “Verborgen bestanden” optie in uw Linux-desktop’s file manager.

Bijvoorbeeld, op Ubuntu, opent u het Nautilus file manager en het zal rechtstreeks naar je thuismap standaard. Klik op het menu Beeld en selecteer Verborgen bestanden.

Je ziet veel verschillende bestanden en mappen, allemaal beginnen met een punt. Dat is hoe je bestanden en mappen te verbergen op Linux – gewoon een andere naam geven, zodat hun naam begint met een. karakter. File managers zullen ze verbergen standaard, zodat ze niet in de weg te krijgen.

Verschillende toepassingen hebben vaak een eigen map in je home directory. Bijvoorbeeld, Pidgin slaat al haar instellingen, logbestanden en andere gegevens in the.purple directory. Firefox slaat zijn geïnstalleerde extensies, pijn, instellingen en andere gegevens in the.mozilla directory.

Sommige applicaties hebben mappen onder the.config omslag plaats. Klik een beetje rond en je moet weten wanneer een toepassing die u wilt back-up van de configuratie-bestanden opslaat.

Sommige toepassingen – met name GNOME toepassingen – gebruik maken van de oudere “Gconf” of de nieuwere “Dconf” systemen om de instellingen op te slaan. Gconf instellingen worden opgeslagen in.gconf, terwijl dconf instellingen worden opgeslagen in.config / dconf. Kopieer deze hele mappen en alle applicatie-instellingen de informatie in gconf en dconf zal komen met u naar een nieuwe pc.

Je zou kunnen instellingen uit Gconf of Dconf een individuele aanvraag met behulp van de gconftool of dconf commando’s te migreren. Deze commando’s kunt u delen van Gconf of Dconf dumpen naar een bestand en het herstel van hen op een andere pc.

Om een ​​back-up van de instellingen van een toepassing, alleen de map configuratie te kopiëren naar een USB-stick, externe harde schijf, map cloud storage, of een andere opslaglocatie. U kunt ook met de rechtermuisknop op een map in de meeste file managers en een archiefbestand uit het te maken – het archiefbestand gemakkelijker kunnen worden gemaild, ge-upload, en verplaatst.

Zorg ervoor dat u een toepassing te sluiten voordat back-up van de configuratie-instellingen. Dit zal zorgen voor de toepassing wordt afgesloten en slaat de instellingen naar behoren, waardoor er een map schone instellingen voor uw nieuwe Linux-distributie.

instellingen van een toepassing te herstellen door het plaatsen van de map in de thuismap van uw gebruikersaccount op een ander Linux-systeem. Dit is ideaal als je Linux bent opnieuw te installeren en de instellingen wilt een cruciale toepassing te herstellen, of gewoon als je verhuizen naar een nieuwe Linux PC en wilt u uw instellingen te behouden.

Om veilig te zijn, moet je verwijderen of hernoemen van de bestaande configuratiebestanden voor het migreren van uw oude voorbij. Bijvoorbeeld, als je wilde om uw Firefox-instellingen naar een andere Linux-distributie te verplaatsen, moet u eerst the.mozilla directory op dat Linux-distributie te verwijderen voordat je old.mozilla omslag over het kopiëren. Dit zorgt ervoor dat je een mix van bestanden van twee verschillende configuratiemappen niet

(Als je ooit wilt de instellingen van een Linux-applicatie wissen en opnieuw beginnen, dit is hoe je het doet – hoofd naar je thuismap, Verborgen bestanden en mappen de configuratie van de toepassing te verwijderen).

Je hoeft niet om een ​​back-up van de bestanden van tevoren, of – als u nog steeds toegang tot een station met Linux is geïnstalleerd, kunt u de schijf aan te sluiten op uw nieuwe computer, blader naar thuismap van uw gebruikersaccount, en kopieer de omslag over.

Om al uw instellingen naar een nieuwe Linux-systeem te migreren, gewoon kopiëren over elk bestand te beginnen met een. in je thuismap – kunt u elke ander bestand te beginnen met een kopiëren over. karakter, ook. Dit werkt het beste als je verhuist naar een systeem met dezelfde Linux distributie – bijvoorbeeld van een computer met Ubuntu 14.04 op een andere computer met Ubuntu 14.04.

Ubuntu ingebouwde Déjà Dup backup tool steunt ook uw gebruikersaccount configuratie-instellingen standaard. Zij kunnen dan gemakkelijk worden hersteld naar een Ubuntu systeem in de toekomst. In tegenstelling tot een back-up op Windows die gewoon uw bestanden zal herstellen, zal een Déjà Dup backup van alle instellingen van jouw account te herstellen. Ze zijn allemaal gewoon bestanden in je thuismap.

U kunt gebruik maken van cloud storage diensten aan deze instellingen mappen via het internet synchroniseren, delen ze over pc’s en het hebben van een back-up online. We voorheen onder het synchroniseren van uw configuratiebestanden met Ubuntu One, maar Ubuntu One is stilgelegd. Dropbox en andere hulpmiddelen kunnen nog steeds worden gebruikt om uw belangrijke configuratiebestanden te synchroniseren. Als u een cloud storage service waarmee u op te halen en kies een map of bestand op uw systeem te synchroniseren gebruiken, dit is makkelijk.

Dropbox zich niet laat u afzonderlijke mappen te synchroniseren buiten de Dropbox-map te kiezen. Je nodig hebt om symbolische links die Dropbox zal verleiden tot het synchroniseren van deze bestanden te maken. Wij vallen dit toen we gekeken naar hoe je je Pidgin te synchroniseren voor al uw pc. Als u een cross-platform programma zoals Pidgin, kunt u zelfs dezelfde instellingen tussen Linux en Windows-pc’s te delen.

We concentreerden ons op user account configuratiebestanden, als ze wat de meeste Linux-gebruikers zullen willen. Het hele systeem configuratiebestanden zijn vaak specifiek voor een Linux-distributie of hardware setup, dus zou je niet willen om ze allemaal een back-up en herstel van hen op een andere pc.

Als u specifieke hele systeem configuratie bestanden die u wilt back-uppen en herstellen – bijvoorbeeld serverconfiguratiebestanden – je moet in staat om alleen back-ups te maken en te herstellen naar dezelfde locatie op een andere pc. Houd in gedachten dat verschillende Linux-distributies deze configuratiebestanden op verschillende plaatsen kan opslaan, zodat je kan hebben om die configuratie bestand ergens anders te plaatsen.

Afbeelding Credit: David Sanabria op Flickr

Onderzoekers van MacEwan University ontdekte dat mensen die vaak videogames spelen waren significant meer kans om lucide dromen dan niet-gamers.