hoe u de juiste moederbord voor uw custom-built pc halen

Moederborden zijn de meest complexe onderdeel van uw computer. Voorzien van honderden componenten en tientallen opties kan het moeilijk om te kiezen. Laten we eens kijken naar de belangrijkste factoren om u te helpen beslissen voordat het bouwen van uw volgende computer.

Moederborden zijn het centrale zenuwstelsel van uw computer. Zij zijn verantwoordelijk voor het aansluiten en communicatie tussen alle belangrijke componenten in. Weten wat te zoeken is de sleutel bij het vergelijken van boards.

Moederborden komen in verschillende vormen en maten, maar gelukkig zijn er een aantal normen op zijn plaats, zodat veel moederborden en gevallen kunnen samenwerken.

Voor het grootste deel deze maten van toepassing op alle desktop computers, maar sommige computers je koopt van fabrikanten niet alle regels te volgen. Dit is meestal prima wanneer je de hele computer te kopen als een eenheid, maar het wordt lastig als je wilt naar een nieuw moederbord te ruilen in de zaak of een te bouwen vanaf nul.

De meest voorkomende moederbord grootte is Intel’s Advanced Technology Extended (ATX) en zijn derivaten. De grafiek hieronder heeft een aantal van de meest voorkomende ATX maten, maar er zijn veel meer mogelijkheden dan alleen de weinige hier getoond.

Moederbord maten niet alleen wijzen op de omvang van de raad van bestuur en de plaatsing van de bevestigingsschroeven, maar het bepaalt ook de algemene lay-out van de belangrijkste onderdelen op het bord. Heb je ooit gemerkt dat bijna alle moederborden hebben de CPU, RAM en I / O-poorten op dezelfde plaats? Dat is omdat zij worden bepaald door de raad van bestuur standaard. De componenten moeten in dezelfde plaats anders zaak en voeding fabrikanten zou niet gemakkelijk in staat zijn om u te verkopen iets dat werkt met uw moederbord ongeacht wie het maakt.

Voor ATX moederborden de algemene lay-out van het bord is te zien in de afbeelding hieronder.

Intel’s tweede poging tot standaardisatie van moederborden was met Balanced Technology Extended (BTX). De belangrijkste focus van BTX was om de luchtstroom en component plaatsing beperkingen van ATX lossen. Hoewel BTX moest de opvolger van de ATX form factor zijn, heeft zij niet krijgen genoeg tractie om op te stijgen in de consumentenmarkt. Sommige grote computer fabrikanten zoals HP, Dell en Apple nog steeds gebruik maken BTX, of bedrijfseigen varianten ervan. De belangrijkste lay-out verschillen te zien in de afbeelding hieronder.

Omdat BTX is sinds 2007 in de steek gelaten door Intel, u hoeft alleen maar te concentreren op welke ATX formaat het beste past bij uw behoeften. Typisch de belangrijkste verschil tussen kleine ATX boards en grotere platen zijn uitbreidingssleuven en CPU-ondersteuning.

Afbeelding via kwixson

De processorsocket u kiest is de beslissende factor in welke CPU die u in uw computer kunt gebruiken. Als de processor niet fit doet, kun je niet gebruiken. Intel en AMD hebben allebei een eigen serie processors en stopcontacten die compatibel zijn met alleen hun chips zijn. Het eerste wat je moet beslissen is welke processor je wilt en dan kun je verder beslissen op welke bus je nodig hebt.

Intel sockets hebben meestal een beschrijvende naam, zoals Socket H, en een technische naam als LGA 1156. De vriendelijke naam is makkelijker te onthouden, terwijl de technische naam die u zal vertellen over de aansluiting. LGA 1156, bijvoorbeeld, betekent Land Grid Array en heeft 1156 pinnen. Omdat de CPU’s en moederborden te veranderen zo vaak is het waarschijnlijk niet de moeite waard om te beschrijven wat processoren werk waarin sockets. In plaats daarvan kunt u die informatie over welke CPU serie werk waarmee moederborden van de fabrikant te krijgen.

Voor Intel’s consument sockets ze hebben meestal een laag vermogen, bijv. Socket 441 voor Atom-processors, een midrange, bijv. Socket H voor Celeron, Core i3, Core i5 en Core i7 800 serie processoren, en een high-end, bijv. Socket B voor de Core i7 900-serie processors. Als u op zoek bent naar een Intel-processor te gebruiken die u nodig heeft om uit te vinden welke aansluiting van de processor die u wilt ondersteunt.

AMD is niet veranderen zo vaak als Intel en in de afgelopen 5 jaar dat ze alleen hebben gehad 3 grootverbruiker sockets. Het AM2, AM2 + en AM3 sockets ondersteunen vrijwel alle van AMD’s processors consument momenteel. Het AM2 en AM2 + waren meestal uitwisselbaar en de AM3 werd voorgesteld aan DDR3-geheugen ondersteunen.

In beide gevallen is het een goed idee om uw processor eerst, en je moederbord tweede plukken. Als u een socket zonder processor ondersteuning te kopen, is het niet van plan om u te doen veel goeds.

Afbeelding via adikos

De chipset is hoe je CPU, RAM, videokaart, en randapparatuur te communiceren. Het is een combinatie van uw northbridge en southbridge en kan een aantal zeer leuke features, afhankelijk van uw wensen toe te voegen.

De northbridge is meestal verantwoordelijk voor de zeer snelle communicatie tussen uw CPU, RAM en videokaart. Het is waar je functies zoals SLI / Crossfire en DDR3 krijgt. Met de huidige Intel en AMD-processors de northbridge functies zijn allemaal inbegrepen in de processor. Dit betekent minder complexiteit voor uw moederbord en meestal minder latency voor de processor toegang tot de high speed componenten zoals RAM.

Integratie is geweldig nieuws voor de prestaties, maar soms slecht nieuws voor opties. Bijvoorbeeld, omdat AMD is eigenaar van ATI konden ze de mogelijkheid om hun nieuwste gaming grafische kaarten te vergrendelen om alleen met specifieke kenmerken als u een AMD-processor hebben. Dit ook zet bedrijven als Nvidia uit de northbridge markt die gebruik maken van een van de beste northbridge chips terug in de Pentium 4-processor dagen.

De southbridge zal u eigenschappen geven, zoals ondersteuning voor de nieuwste PCI-E, SATA, USB 3, en nog veel meer toekomstige technologieën. Het is ook essentieel om te weten wat opties die je nodig hebt, omdat sommige southbridges niet kunnen ondersteunen elke functie die u zou verwachten, zoals RAID en surround sound. Bij de meeste fabrikanten zullen ze duidelijk de functies die beschikbaar zijn zonder te diep te duiken in de southbridge chipset features.

Omdat deze combinatie van functies + processors + keuze is zo groot en verandert meerdere keren per jaar zou het onmogelijk zijn voor ons om op te noemen elke optie. In plaats daarvan, alleen weet wanneer u het plukken van uw moederbord van wat functies die u nodig hebt en dan zoeken naar die opties in uw planken chipset.

Veel fabrikanten zullen proberen te verkopen op een moederbord op basis van extra functies, zoals de hoeveelheid aan boord I / O-poorten, de hoeveelheid uitbreidingssleuven, of de betrouwbaarheid van hun moederborden. Deze kunnen allemaal eisen afhankelijk van het doel van de computer u bouwt. Zodra u achterhalen van de processor en de grootte van het moederbord die u wilt, zullen deze extra functies waarschijnlijk uitgegroeid tot de volgende meest belangrijke ding, vooral met kleinere form factor moederborden wanneer de ruimte beperkt is.

Het is meestal gemakkelijker te gebruiken aan boord beschikt over als ze beschikbaar zijn dan te proberen en uitbreiden van de computer om alle opties die je nodig hebt. Als je weet dat je gaat om twee netwerkkaarten of HDMI nodig hebt met audio pass-through, zorg ervoor dat uw moederbord ondersteunt alvorens te kopen.

De vervaardiging van de beschrijving kunnen niet 100% duidelijk op als de functie niet wordt ondersteund of zijn. Andere plaatsen om te zoeken naar opheldering over specifieke kenmerken zijn apparaat reviews, forums, en wikipedia. U kunt ook downloaden van de PDF-handleiding voor het moederbord om te zien of het wordt gedocumenteerd op hoe u de functies die u nodig hebt in te schakelen.

Als u duidelijke beslissing voor wat je nodig hebt in elke categorie kunt u snel een beperking van de eindeloze zee van mogelijkheden. Dit kan de stress sterk te verlichten wanneer het proberen om te beslissen over een moederbord gewoon prijs of maximale geheugen ondersteund.

Zeer interessant artikel, ik hoop dat ik meer als het te zien!

raak met al uw info. goed gedaan. kan dit verwijzen naar mensen die me vragen over het kiezen van een goede mobo. haat te veel van dit in dumbed termen uit te leggen

Wat moet ik letten bij een mb als ik weet dat ik zal het gebruik van de pc met een home teather set? Is een extra PCI-sleuf voor de geluidskaart genoeg?

Goed geschreven en informatief voor beginners. Kleine typo hoewel: “land grid array”.

Goed artikel inderdaad … Mag ik weten wat moederbord is in de eerste foto op de top?

Hey kijk maar naar de eerste foto … het heeft 2 processor sockets en 12 DIMM-slots …

Northbridge bestaat niet meer, omdat het is geïntegreerd in de huidige CPU’s. En je vergat CEB-boards

Het moederbord is EVGA Classified SR-2 270-WS-W555-A2 LGA 1366 Intel 5520 SATA 6Gb / s USB 3.0 HPTX Intel

Dit artikel moet een deel van HTG’s “Hoe om uw eigen PC Build” serie. Heel goed.

leuk artikel, neem dan kunnen we een op ITX borden volgende: D

@Bruce Connor. De meeste forums nu een dag te ondersteunen home theater setup. Just check om te zien of zij ten minste één van de 3 opties: HDMI, Toslink (optisch) of Coax Digitale (gewoonlijk gekleurde oranje of zwart en ziet eruit als RCA-poort).

Dat is een vrij stevige zoek mobo in de eerste foto. Verdomme. Thanx.

Dit artikel maakt je gewoon hongerig naar meer informatie. Er zijn zo veel functies op een MB die moeten worden overwogen, zelfs als u al een processor gekocht eerste.

Eventuele suggesties over borden die Linux ondersteunen?

Groot artikel – zeer informatief en legt genoeg grondwerk dat newbies kunt gaan en uit te vinden meer informatie voor zichzelf. Bedankt!

Ik bouw pc’s om de beste prestaties van de processor te krijgen, ten minste het dubbele van de PC Ik brak. AMD 1600 +, dan AMD 3200, toen AMD Phenom Black dual core op 3.2GHz. Als je eenmaal weet welke processor u wilt gebruiken gewoon de beste compatibel moederbord je kunt veroorloven. Degene die ik heb nu een geleidende laag van twee keer de dikte van een standaard board. Ik ben bang dat het loopt zo cool en snel dat het me zal overleven!

Hoi

interessant artikel over moederbord

Kunt u meer te doen in de gunst

Geef ons het kort over werkplek en server boards en ook over het werken

Het is niet te ingewikkeld gebouw één, gewoon je huiswerk op zoek reviews op een site als Newegg.com die de lay-out van de boards..Then de pdf handleiding van het moederbord toont op de fabrikanten website … Mijn mening dat een stabiele computer is belangrijker dan het hebben van de snelheid en het kiezen van een top productie als Asus en Gigabyte ur minder kans om wrong..U gaan willen het pdf-layout te checken bij moederbord productie om te zien welke processoren en Ram zijn supported..If u get Ram dat isnt ondersteund u zou een instabiele computer en unhappy..Also te gaan met kwaliteit Ram, zoals Corsair, Mushkin, Crucial en G Skill, niet goedkoop off merk stuff..For meest de onboard geluid is prima, maar ik raad het kopen van een kwaliteit videokaart in plaats van het gebruik van onboard video, met name als het gebruik ervan voor een gaming system..Buy een kwaliteit ATX behuizing en voeding Net als Corsair en dan u niet hoeft te zorgen bout MB groot als veel later als het doen van een ander weer op te bouwen … OOps niet geloven dat ze werden talkin bout het bouwen van een computer, maar hoop dat dit was nuttig voor de 1e keer bouwers ..

Ik zou noemen backwards compatibility als een belangrijke factor voor sommige mensen. Toegegeven ik niet meer gebruik maken van ISA-slots, maar ik wil graag moederborden die compatibel zijn met PS2 muis / toetsenbord, parallelle en seriële poorten, en zelfs floppy drives zijn te vinden. Ik denk niet dat ik je nodig hebt om het grootste deel van dat spul niet meer te gebruiken, maar het is leuk om te weten dat ik kan – als het nodig is ergens in de toekomst.

Ik zou graag willen toevoegen aan uw idee van het kiezen van een moederbord. Als u een fervent overclocker zoals ikzelf neem oh alsjeblieft, niet de aanschaf van een $ 70 moederbord en dan afvragen waarom je vrienden $ 250 moederbord overklokt zo veel beter. Als het gaat om overklokken is het simpel. Vind uw favoriete merk, vindt de aansluiting voor de chip die u wilt gebruiken, en de aankoop van de duurste raad je kunt veroorloven. Dan krijg een voeding van een gerenommeerde fabrikant. Je zult ontdekken later dat de overclock zoveel gemakkelijker zal komen met de betere bios, en elektronica in de duurdere moederbord zal stabieler zijn. Nu is duidelijk dat is niet alles dat er is het ook. Lees over de chip die u wilt kopen en te kijken en te zien wat anderen hebben gedaan met het. Referentie sites zoals Overclockers.net (mijn favoriet), Tom’s Hardware en anderen, en u zult uit om een ​​echt goede start

Ik dacht dat het artikel zou meer informatief. Het was ok, voor een kort overzicht.

@Mike: “Dat is een vrij stevig uitziende mobo in de eerste foto.”

Ik vind dat, je bent een legende lol.

wat voor soort moederbord deed gateway gebruik in hun 450-serie en wat moederbord is gelijk aan dat

De fysieke afmetingen van de standaard mobs zou nuttig zijn of mis ik iets?

Good one Larry, Jouw reactie is informatiever dan het artikel!

Controleer Wiki voor “Computer form factor ‘ze hebben een echt goede grafiek met fysieke afmetingen.

de northbridge nog steeds bestaat, wat u nu hebt is een frontside en backside bus in de cpu, ook als het gaat om te zeggen hdmi dan moet u kijken naar een grafische kaart als de onboard graphics in het algemeen beperkt zijn, als je een goede pc wilt dan u behoefte aan een goede grafische kaart als vooral vandaag websites os’s etc zijn zeer grafische als u vista oplopen u krijgt een windows ervaringsniveau en het belangrijkste ding dat de tarieven naar beneden is de grafische kaart, ook u moet ram van 4 GB als 32 bit os enige pakken die hoeveelheid RAM-geheugen, maar als u een 64-bits besturingssysteem dan u kunt meer RAM-geheugen te gebruiken, ook als u zijn in virtuele pc’s u kunt aangeven hoeveel ram die pc gebruiken

mijn vraag is Gigabit of ASUS what do u denkt dat het beste als ik een custom-built PC te verkopen

Corsair RAM-geheugen is goed het gaat met zijn eigen heatsink, ook als u op zoek bent naar moederborden etc u nodig hebt om ervoor te zorgen dat het ondersteunt de CPU de hoeveelheid RAM en OS en het aantal harde schijven u wilt gebruiken. Een goede voeding is ook belangrijk omdat het alles, en een goede koelsysteem (ventilatoren of een passieve koeling) loopt, zorg er ook voor dat zij ten minste één PCI-E slot als AGP is uit

U hoeft niet een hele hoop geld gebouw tegen aangepaste gaming dekken door te brengen. Ik bouwde mijn voor minder dan $ 600,00 Shop rond. als je in Perth west aus, veruit de beste prijzen zijn te vinden op netplus computers in Ossie park (ni werken niet voor hen!) Ik heb ontdekt dat een enkele MSZI GTX460 1Gb op G41MT-ES2L mboard met quadcore Intel-processor en 8GB ram is zeer goed in staat om te gamen, terwijl zeer kosteneffectief.

Wat moederbord deed gateway gebruik in hun SX2840-0;? De processor is een Intel Core i3 530.

Artikel genoemde 1156 socket, maar zag niet de 2e generatie LGA1155 boards. Misschien miste ik iets, maar 2e generatie chips helemaal niet als kern i5-2500K / kern i7-2600K nu sprake van 22nm fab komen binnen 6 tot 9 maanden genoemd betekent nieuwe chips met een andere onverenigbare MB CPU socket?

Zal Linux in staat zijn om gelijke tred te houden met de nieuwste hardware als Intel en C / Set mfgr zijn Microsft centric maar niet geopend source.What over PCI-e x16 x8 X4 X1 slots.Needs een uitleg ergens;. Intel of AMD? Wat het beste CPU-chip / MB mfgr, Videokaart (s) model & mfgr. MSI Gigabyte ASUS wie de beste MB videokaart te maken. Dan geval PS en het geheugen. + 1 SSD-schijf voor het opstarten etc. Kan doen voor minder dan $ 1000

Dank u voor deze Ik vond het interessant en zeer behulpzaam

@Andrew Diamond: mooie elke mobo op de markt kan Linux draaien. Als u op zoek bent naar iets dat een OSS bios ondersteunt (dat wil zeggen Coreboot), neem een ​​kijkje op hun steun lijst: http://www.coreboot.org/Supported_Motherboards

Zeer gud Info

Op punt inderdaad, veel geleerd over bruggen in het bijzonder. Goed gedaan!

Ik zou het ‘wat moederbord’ besluit uit het oogpunt van de te benaderen; Wat is uw systeem te doen -, Portability nodig, koeling behoeften – luchtstroom beschikbaar, stand-by stroomverbruik als ‘always on’, Gaming, HD-video, werk van het bureau , bulk data op te slaan, dat moet je begeleiden naar een CPU-type voor het energieverbruik en de kracht per core, geheugen en 32/64 bit

Dan is er de videokaart en externe apparaat aansluitingen – multi-monitor met hoge resolutie en een snelle respons, groot scherm, 50 “HDTV (HDMI) home-theater, en eSATA / USB-apparaten – eventueel via een add-in board .; Vergeet niet het videogeheugen komt uit uw max adresseerbare geheugenruimte (4GB onder Win32); een 2GB video systeem heeft een ernstig invaliderende effect op het beschikbare geheugen voor applicaties en games – dan weer zal uw favoriete spel en geselecteerde videokaart geven langzamer throughput als er meer dan 2 GB geheugen ruimte toegestaan ​​- Toms Hardware weer).

Hoeveel ‘kanalen’ voor elk van die “partij”

Going to RAID te gebruiken voor snelheid of voor herstelbaarheid (ja – u zult het wilt in hardware, geen software), Controleer of het moederbord kan omgaan met alle benodigde apparaten doen gelijktijdige transfers

Terug naar de rekken, PSU, UPS, en koeling behoeften – misschien een heroverweging van de case design – draadloos via USB-slots – vooral als de zaak moet worden ‘ingebouwd’ om meubels, en dus hebben beperkt toegang tot de achterste en beperkt luchtstroom.

Misschien heroverwegen de CPU behuizing – watergekoelde

Ik meestal aanraden een mid-range moederbord en CPU, met de bespaarde geld besteed aan een betere video, toegang tot opslag paden en CPU stress verlichten

Geen nut hebben een systeem met een CPU die inactief voor 60% van de tijd te wachten op het volgende datablok te voeren vanaf de schijf

Veel PCI / PATA-gebaseerde systemen hadden dvd en de harde schijf te delen een interface kabel – een fiver voor een nieuwe kabel en ze hebben elk hun eigen kabel te krijgen, dus je gelijktijdige acties van de dvd en de harde schijf kan hebben (activiteiten zoals teh pagefile) .

Extra geheugen (en een 64 bit OS) en het systeem kan niet nodig om de harde schijf te gebruiken voor een pagefile – throughput toename – misschien 10% in totaal, en mogelijk meer dan 30% in tijden van zware belasting.

Extra harde schijf, met uw belangrijkste software op, en je hebt het OS belasting op de schijf, waarschijnlijk een stijging van 10% van de overslag te splitsen.

(SSD met de software op het dus het is meestal een lees- apparaat en, met uitzondering van een pure gaming systeem, dat het waarschijnlijk gaat om meer te doen voor doorvoer dan overklokken met 30%)

Dubbele van de grootte van de harde schijf, en alleen gebruik maken van de lage-adres helft voor de normale ‘werk’ en dat is waarschijnlijk 10%, of misschien 20% betere doorvoer – beoordeling rijden prestaties als de activiteit beweegt over het station oppervlak op sites zoals ‘ Tomshardware ‘

U kunt altijd gebruik maken van de ‘high-adres’ deel uit van het streven naar DVD beelden en back-up beelden – de gegevens op te slaan waar het systeem niet maakt intensief gebruik van de aandrijving, of voor momenten waarop je niet ergeren aan de intermittant langzamere reactie.

Thanks a lot … Dat was nuttig voor noob zoals mij ..: D

Groot artikel, dank!

Suggestie voor een ander artikel – op het geheugen, en met name backwards-compatibel dat wil zeggen met behulp van nieuwere geheugen bij oudere machines.

Je hebt grote inzichten over Next Day PC Todays Computers and Electronics, keep up the good work!

De temperatuur van de kern van de zon is maar liefst 27.000.000 graden Fahrenheit.