hoe je back-up en herstellen van uw apps en PPA in ubuntu gebruik aptik

Als u nodig hebt om opnieuw te installeren Ubuntu of als je gewoon wilt een nieuwe versie van de grond af te installeren, zou het niet zinvol om een ​​gemakkelijke manier om al je apps en instellingen opnieuw te hebben? U kunt dit eenvoudig te bereiken met behulp van een gratis tool genaamd Aptik.

Aptik (Automated Package Backup and Restore), een applicatie beschikbaar in Ubuntu, Linux Mint en andere Debian- en Ubuntu-gebaseerde Linux-distributies, kunt u back-up van een lijst met geïnstalleerde PPA (Personal Package Archives), welke software repositories zijn gedownload packages, geïnstalleerde toepassingen en thema’s en applicatie-instellingen op een externe USB-schijf, netwerkstation of een cloud dienst als Dropbox.

OPMERKING: Wanneer we zeggen dat iets in dit artikel te typen en er zijn aanhalingstekens rond de tekst, typ niet de aanhalingstekens, tenzij wij anders aangeven.

Om Aptik installeren, moet u de PPA toevoegen. Om dit te doen, drukt u op Ctrl + Alt + T om een ​​Terminal-venster te openen. Typ de volgende tekst bij de prompt en druk op Enter.

sudo apt-add-repository y ppa: teejee2008 / ppa

Typ uw wachtwoord in wanneer gevraagd en druk op Enter.

Typ de volgende tekst op de prompt om ervoor te zorgen dat de repository is up-to-date.

sudo apt-get update

Wanneer de update is voltooid, bent u klaar om Aptik installeren. Typ de volgende tekst bij de prompt en druk op Enter.

sudo apt-get install aptik

OPMERKING: U kunt een aantal fouten zien over pakketten die de update niet te halen. Als ze zijn vergelijkbaar met de op de volgende afbeelding die, moet je geen probleem met de installatie Aptik hebben.

De voortgang van de installatie wordt weergegeven en vervolgens verschijnt een bericht te zeggen hoeveel schijfruimte zal worden gebruikt. Op de vraag of u wilt doorgaan, typt u een “y” en druk op Enter.

Als de installatie als voltooid, sluit het Terminal-venster door het intikken van “Exit” en op Enter te drukken, of door op de knop “X” in de linkerbovenhoek van het venster.

Voordat u Aptik, moet u het opzetten van een back-up map op een USB-stick, een netwerkstation of op een wolk account, zoals Dropbox of Google Drive. Voor dit voorbeeld zullen zullen Dropbox gebruiken.

Zodra uw back-directory is ingesteld, klikt u op de knop ‘Zoeken’ aan de bovenkant van de Unity Launcher bar.

Typ “aptik” in het zoekvak. Resultaten van de zoekopdracht scherm terwijl u typt. Wanneer het pictogram voor Aptik verschijnt, klik erop om de toepassing te openen.

Een dialoogvenster vraagt ​​om uw wachtwoord. Voer uw wachtwoord in het vak bewerken en klik op “OK.”

De belangrijkste Aptik etalages. Selecteer “Andere …” in het “Backup Directory” drop-down lijst. Hierdoor kunt u de back-up map die u hebt gemaakt.

LET OP: De “Open” knop aan de rechterkant van de keuzelijst opent de geselecteerde map in een venster Files Manager.

Op de “Backup Directory” dialoogvenster, ga naar uw backup directory en klik op ‘Openen’.

LET OP: Als u een back-up directory nog niet hebt gemaakt, of wilt u een subdirectory in de geselecteerde map toe te voegen, gebruikt u de “Create Folder” knop om een ​​nieuwe map aan te maken.

Om een ​​backup van de lijst met geïnstalleerde PPA, klikt u op “Backup” rechts van “Software Sources (PPA).”

De “Backup Software Sources” dialoogvenster verschijnt. De lijst van geïnstalleerde pakketten en de bijbehorende PPA voor elke displays. Selecteer de PPA’s die u wilt back-up, of gebruik de knop “Alles selecteren” om alle PPA’s in de lijst te selecteren.

Klik op “Backup” om de back-up te starten.

Een dialoogvenster verschijnt wanneer de back-up klaar is vertel je de back-up is gemaakt. Klik op “OK” om het dialoogvenster te sluiten.

Een bestand met de naam “ppa.list” zal worden gemaakt in de backup directory.

Aan de orde, “gedownloade pakketten (APT Cache)”, is alleen nuttig als u het opnieuw installeren van dezelfde versie van Ubuntu. Het back-up van de pakketten in uw systeem cache (/ var / cache / apt / archieven). Als u uw systeem upgraden, kunt u deze stap overslaan, omdat de pakketten voor de nieuwe versie van het systeem nieuwer is dan de pakketten in het systeem cache zal zijn.

Een back-up gedownloade pakketten en vervolgens het herstellen ze op de re-geïnstalleerde Ubuntu-systeem kost tijd en Internet bandbreedte te besparen wanneer de pakketten worden geïnstalleerd. Omdat de pakketten beschikbaar zijn in het systeem cache zal zijn zodra je ze te herstellen, zal de download overgeslagen en de installatie van de pakketten zal sneller af te ronden.

Als u het opnieuw installeren van dezelfde versie van uw Ubuntu-systeem, klikt u op de “Backup” knop aan de rechterkant van de “gedownloade pakketten (APT Cache)” een backup van de pakketten in het systeem cache.

OPMERKING: Wanneer u een reservekopie van de gedownloade pakketten, is er geen secundaire dialoogvenster. De pakketten in uw systeem cache (/ var / cache / apt / archieven) worden gekopieerd naar een map “archieven” in de backup directory en een dialoogvenster verschijnt wanneer de back-up is voltooid, wat aangeeft dat de pakketten met succes zijn gekopieerd.

Er zijn een aantal pakketten die deel uitmaken van uw Ubuntu-distributie. Deze zijn niet gecontroleerd, omdat deze automatisch worden geïnstalleerd wanneer u de Ubuntu-systeem te installeren. Bijvoorbeeld, Firefox is een pakket dat standaard wordt geïnstalleerd in Ubuntu en andere gelijkaardige Linux-distributies. Daarom zal het niet worden standaard geselecteerd.

Pakketten die u na de installatie van het systeem, zoals het pakket voor de Chrome webbrowser of het pakket met Aptik geïnstalleerd (ja, Aptik wordt automatisch geselecteerd om een ​​back-up), worden standaard geselecteerd. Zo kunt u eenvoudig een back-up van de pakketten die niet zijn opgenomen in het systeem wanneer geïnstalleerd.

Selecteer de pakketten die u wilt back-up en de selectie van de pakketten die u niet wilt back-up. Klik op “Backup” rechts van “Software Selecteren” om een ​​back-up van de geselecteerde top-level pakketten.

LET OP: Afhankelijkheid pakketten worden niet opgenomen in deze back-up.

Twee bestanden, genaamd “packages.list” en “packages-installed.list”, zijn gemaakt in de backup directory en een dialoogvenster dat aangeeft dat de back-up met succes is gemaakt. Klik op “OK” om het dialoogvenster te sluiten.

LET OP: De “packages-installed.list” bestand bevat alle pakketten. De “packages.list” bestand bevat ook alle pakketten, maar geeft aan welke werden geselecteerd.

Om een ​​backup van de instellingen voor geïnstalleerde toepassingen, klikt u op de “Backup” knop aan de rechterkant van “Application Settings” op de belangrijkste Aptik venster. Selecteer de instellingen die u wilt back-up en klik op “Backup”.

OPMERKING: Klik op de “Select All” knop als u een back-up van alle programma-instellingen.

De geselecteerde instellingen bestanden worden gezipt in een bestand met de naam “app-settings.tar.gz”.

Wanneer de zippen is voltooid, wordt het zip-bestand gekopieerd naar de backup directory en een dialoogvenster met de mededeling dat de back-ups met succes zijn gemaakt. Klik op “OK” om het dialoogvenster te sluiten.

Thema’s uit de “/ usr / share / themes” directory en iconen uit de “/ usr / share / icons” directory kan ook een back-up. Om dit te doen, klik op de “Backup” knop aan de rechterkant van “Thema’s en pictogrammen”. De “Backup Thema’s” dialoogvenster met alle thema’s en pictogrammen standaard geselecteerd. De-selecteert u een thema of pictogrammen die u niet wilt back-up en klik op “Back-up.”

De thema’s zijn rits en in de back-up map gekopieerd naar een map “thema’s” en de icoontjes zijn rits en gekopieerd naar een map “iconen” in de backup directory. Een dialoogvenster verschijnt je te vertellen dat de back-ups met succes zijn gemaakt. Klik op “OK” om het dialoogvenster te sluiten.

Zodra u de gewenste back-ups, dicht Aptik hebt voltooid door te klikken op de knop “X” in de linkerbovenhoek van het hoofdvenster.

Uw back-up bestanden zijn beschikbaar in de back-up map die u hebt gekozen.

Wanneer u opnieuw installeren op uw Ubuntu-systeem of een nieuwe versie van Ubuntu installeert, Aptik op de nieuw geïnstalleerde systeem en maken de back-up bestanden die u beschikbaar gegenereerd om het systeem. Run Aptik en gebruik de knop “Herstellen” voor elk item om uw PPA’s, applicaties, packages, instellingen, thema’s en pictogrammen te herstellen.

Geïnstalleerd en getest. Werkte als een charme!

In China wordt beschouwd als slechte vorm van een kind direct na een ouder familielid als die jongere leden van een familie zou aanmoedigen om oneigenlijk gebruik van de persoonlijke naam van een oudere ze moeten respect te noemen.